Деценија рада Центра „Кнегиња Љубица“

Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ Крагујевац обележио је 10. новембра, десет година од оснивања. Тим поводом у просторијама Центра уприличена је свечаност на којој су представљени најзначајнији успеси, али и изазови на које је Центар наилазио током прве деценије рада и постојања, као један од првих центара овог типа у Србији.

Десетом рођендану Центра присуствовали су представници установа социјалне заштите Града, здравствених институција, дугогодишњих партнера Центра, док се окупљенима у име Града, обратила др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравство и социјалну заштиту, честитајући запосленима важан датум и подвлачећи значај који установа има за град Крагујевац.

Присутни су имали прилику да испрате кратак осврт на најзначајније сегменте рада Центра, да се ближе упознају са резултатима које су у деценији за нама имале услуге које су пружане корисницима из најосетљивијих група – од младих са ризичним понашањем, жена жртава насиља, преко породица у ризику до бриге о најстаријим суграђанима. Све активности су током деценије рада обухватиле 9273 корисника/корисница.

Центар „Кнегиња Љубица“ данас пружа седам услуга – Прихватилиште за децу и младе, Прихватилиште за жртве насиља у породици, Дневни боравак за децу из породица у ризику, Дневни боравак за децу и младе са проблемом у понашању, Помоћ и нега у кући за одрасле и старије, Дневни боравак за старије особе, Саветовалиште за брак и породицу. За следећу годину је најављена и реализација услуге становања уз подршку, као значајно јачање капацитета установе.

„Оно што јача установу јесу професионални капацитети запослених који су посвећени и одговорни. У прилог томе говори функционисање Центра за време ванредног стања и ситуације због епидемије Ковид-19, посебно услуга смештаја у којем није било ниједног зараженог корисника, а то је за нас било изузетно значајно. Иза нас је деценија реализованих пројеката, остварена је и сарадња са близу 400 донатора али, јачање наших корисника после изласка из система социјалне заштите и њихова самосталност, то је за нас највећи успех“, истакла је директорка Центра, Снежана Стевановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *