Пројекат „Подстицајно родитељство кроз игру“

У Крагујевцу је 30.06.2021. године успешно реализована интерсекторска обука “Подстицајно родитељство кроз игру“ за 61 практичарa из система предшколских установа, система здравствене заштите и социјалне заштите.

Крагујевац је један од 6 градова, осим Новог Сада, Врања, Општине Палилула – Београд, Бора и Новог Пазара у којима је започета реализација пројекта “Подстицајно родитељство кроз игру“ , који спроводи Влада републике Србије и УНИЦЕФ уз финасијску подршку „ЛЕГО“ Фондације .

У мају је Центар за подршку раном развоју и породичним односима  „Хармонија“ из Новог Сада организовао  тренинг за тренере и  едуковано је 9 тренера и 3 мастер тренера из Крагујевца из система социјалне заштите, здравствене заштите и предшколских установа,  који су током јуна реализовали обуку за практичаре из ових система.

Пројекат “Подстицајно родитељство кроз игру“ има за циљ да ојача мрежу интегрисане подршке у области раног развоја деце кроз унапређење квалитета услуга подршке деци на раном развоју, њиховим родитељима и старатељима.

Један од стубова овог пројекта је јачање међусекторске сарадње у области раног развоја, који је започет кроз јачање компетенција  стручњака из Патронажне службе, Гинекологије, Развојног  саветовалишта, ПУ “Нада Наумовић“, ПУ “Ђурђевдан“, ЦСР “Солидарност“, Центра за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“, Центра за породични смештај и усвојење, НВО „Ваш соматопед“, како би се чуо глас људи различитих струка који раде са породицом у различитим окружењима и контекстима и пракса усмерила ка јачању респонзивности – вештини да се виде потребе детета и на њих одговори.

Важно је да препознамо и разумемо да деца расту и размишљају кроз игру, да  језик игре најбоље разумеју. У најранијим годинама живота, деца кроз игру и интеракцију са родитељима развијају све потребне животне вештине које ће им у будућности отворити врата успеха. Кроз игру расту и родитељи и њихов лични доживљај среће и улоге у породици.

Деца која су у најранијем добу расла у стимулативном породичном окружењу уз праву подршку, имају боља постигнућа у школи и касније у животу, као и много развијеније социјалне интеракције.

У наредних пет  година, пројектом ће бити обухваћено 33 општине и преко 60000 породица, тако што  ће се развијати модели за јачање породица и пружање подршке родитељима /старатељима  у градовима  Крагујевац, Врање, Нови Пазар, Бор, Врање и  Општина Палилула- Град Београд, који ће своју позитивну праксу пренети на још 27  општина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *