Стручни скуп Националне мреже за третман починилаца насиља у породичним односима ОПНА

Поводом три године од оснивања Националне мреже за третман починилаца насиља у породичним односима ОПНА, Саветовалиште за брак и породицу Центра за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ у Крагујевцу организовало је стручни скуп, 23.03.2018. Национална мрежа за третман починилаца насиља у породици ОПНА основана је 24.03.2015. године у Крагујевцу. ОПНА окупља већину пружалаца услуге третмана починилаца насиља у породици. Чланице су 12 организација у 8 градова у Србији, пре свега Центри за социјални рад. Седиште ОПНЕ од оснивања је у Крагујевцу.

Удруживањем у ОПНУ чланице су желеле да ојачају сопствене капацитете за спровођење третмана починилаца насиља над женама и насиља у породици, а првенствено да омогуће квалитетно и ефикасно спровођење третмана починилаца, као једног од сегмената системског деловања на проблем насиља. Основни циљеви ОПНЕ су институционализација услуге програма рада са починиоцима насиља и доношење стандарда. Током свог деловања ОПНА је активно радила у правцу унапређивања постојећих законских оквира на националном нивоу, као и стандардизацији услуге третмана починилаца насиља у складу са међународним оквирима, а пре свега чланом 16 Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици. Покренула је велики број иницијатива за унапређење положаја жртава насиља и осигуравања њихове безбедности кроз програме рада са починиоцима насиља.

Стручни скуп је одржан са циљем сумирања досадашњих искустава у раду, а пре свега дефинисања смерница за даље деловање. На скупу су поред представника чланица ОПНЕ, учешће узели и представници  Покрајинског завода за социјалну заштиту, градског већа Града Крагујевца, Правног факултета у Крагујевцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *