Обележена годишњица рада Дневног боравка за старије особе

Поводом обележавања 19 година од организовања услуге Дневни боравак за старије особе у Крагујевцу, Центар „Кнегиња Љубица“ је у просторијама Боравка, организовао турнир у игрању друштвених игара између корисника Дневног боравка и корисника Геронтолошког центра. Др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, истакла је значај који услуга има у систему ванинституционалне заштите за старије суграђане и њихове породице, јер обезбеђује старијим особама дневно збрињавање уз подршку и надзор, унапређујући тако квалитет живота у породичним условима и превенирајући смештај у институције социјалне заштите.

Услуга Дневни боравак за старије особе подразумева дневно – осмочасовно збрињавање старијих лица, како би им се уз пружање подршке и подстицање социјалне укључености одржао или унапредио квалитет живота у сопственој средини и одложио смештај у институције.

Породици старијих лица, услуга омогућава да уз радно ангажовање настави бригу о свом члану домаћинства у оквиру породице и потребни предах. Активности услуге усмерене су на очување и унапређење преосталих потенцијала корисника. Услугу могу користити ментално очувана лица и лица у почетним фазама деменције старија од 60 година која су oболела од хроничних болести, полупокретна или полузависна од помоћи другог лица и у одређеном степену инвалидности.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *