Завршетак пројекта „Право на равноправност између мушкараца и жена као кључ друштвеног успеха града Крагујевца“

У уторак, 03. августа 2021. године, у Пешачкој зони је организована активност којом је симболично обележен завршетак пројекта „Право на равноправност између мушкараца и жена као кључ друштвеног успеха града Крагујевца“. Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ је био партнер града Крагујевца на овом пројекту, заједно са Домом здравља Крагујевац, Градском организацијом Црвеног крста и Центром за социјални рад „Солидарност“.

Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, говорила је овом приликом о главним резултатима Пројекта, нагласивши да су очекивања оправдана и да је један од главних циљева Пројекта – анимирање младих од 10 до 18 година у потпуности испуњен,  имајући у виду да  су реализоване радионице окупиле преко 750 младих. Едукатори на радионицама су били углавном стручни радници из Развојног саветовалишта Дома здравља, педијатар, гинеколог, психолог, медицинске сестре, вршњачки едукатори. Теме су биле родно засновано насиље, родна равноправност, полно преносиве болести, планирање породице, контрацепција, ненасилна комуникација. Поред разбијања стереотипа о родним улогама младих, фокус је био и на едукацији стручних радника у установама задуженим за поступање у области родне равноправности, рад са женама жртвама породичног насиља и женама из високо ризичних група.

Пројекат је финансиран од стране Владе Швајцарске у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне икључености – Swiss PRO“, а спроведен од Канцеларије Уједињених нација за пројекте услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *