Међународни дан борбе против насиља над женама

25. новембар је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1999. године, проглашен за Међународни дан борбе против насиља над женама, у циљу подизања свести о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног и бројних других облика насиља. Овај датум је почетак акције „16 дана активизма“, која се завршава Међународним даном људских права.
Центар „Кнегиња Љубица“ ће обележити овогодишњи Дан борбе насиља над женама у складу са епидемиолошком ситуацијом везаном за пандемију вируса COVID 19. Овгодишњи програм ће обухватити неколико активности, уз поштовање свих епидемиолошкох мера:
– интервјуисање 16 жена , бивших корисница Сигурне куће, које се нису вратиле у насилне обрасце понашања, а чланице су неформалне групе за самоподршку „Надини сусрети“, девојчица, дечака и младића на тему насиља над женама, девојчицама. Интервјуи ће бити снимани и едитовани, и у следећих 16 дана по један клип ће бити представљен на друштвеним мрежама, у циљу промовисања нулте толеранције на насиље;
– у оквиру установе  реализоваће се радионица „Храброст“ која ће обухватити пројекцију филма „Дајем ти своје очи“ и дискусију након филма. Активно учешће у радионици ће имати актуелне кориснице Прихватилишта за жртве насиља у породици и Прихватилиште за децу и корисници Дневног боравка за децу и младе;
– у оквиру установе биће реализована радионица „Буди шмекер“, која ће обухватити пројекцију филма „Дајем ти своје очи“ и дискусију након филма. Активно ће се укључити и дечаци, младићи из услуге Дневног боравка.
–  штампаће се афирмативни постер на тему ненасилних образаца у понашању и поставиће се на одређеним, изабраним местима у граду.
Центар „Кнегиња Љубица“ ће активно учествовати у кампањи „Будимо одговорни“, Националне мреже за програме рада са починиоцима насиља „ОПНА“ која има за циљ подизање свести о дигиталном насиљу – дигиталном узнемиравању и ухођењу у партнерским односима, које је све заступљеније. Материјали припремљени за кампању биће свакодневно дељени на Instagram и Facebook профилима организација учесница, са фокусом на спречавање и заустављање дигиталног насиља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *